Hopp til innholdet

Sted

Notodden

Årstall

2021

Oppdragsgiver

Notodden kirkelige fellesråd

Tjenester

ARK, LARK

Arkitektkontor

SØR arkitekter

Anlegget stod ferdig høsten 2021 og har ny både navnet og unavnet minnelund i tillegg til Norges første urnevegg (kolumbarium) bygd etter ny lovgivning i 2022. Vi har vært prosjekterende landskapsarkitekt og arkitekt – fra idé til ferdigstillelse.

Kolumbariet er etablert inn mot en skråning på nedre gravlund som en naturlig forlengelse av den nye, navnede minnelunden. Veggen er godt synlig fra øvre gravlund og utgjør et fokuspunkt som man visuelt trekkes mot. Den eksisterende trerekken definerer rommet i bakkant. Skråningskanten er gravd vekk, og det er satt opp en natursteinsmur som er sikret av et smijernsrekkverk på toppen. Ut mot prosesjonsveien blir natursteinsmuren fundament for en benk på hver side av urneveggen.

Selve urneveggen er støpt med en kjerne av tilnærmet hvit betong og består av to bueformete vegger med urnerom både ut mot prosesjonsveien og inn mot skråningen. Urnerommene har en «dør», en frontplate i syrefast stål som er skrudd fast til betongkjernen. På døren blir det montert en navneplate i messing med mørk gravering.

På gravlunden står en støttemur bygd av gamle gravminner. Muren er 42 meter lang og er murt opp av ca. 900 gravminner. Muren har skulpturelle kvaliteter ved at noen av gravminnene er plassert slik at de stikker ut av murveggen og lager små benker man kan sitte på. Ingen inskripsjoner eller kjennemerker er synlige, men samtidig er det ikke gjort noe forsøk på å skjule opprinnelsen til steinene; man ser at dette har vært gravminner.

Notodden gravlund ble tildelt Notodden kommunes byggeskikkpris i 2022.

Har du en ide du vil diskutere eller et prosjekt du trenger hjelp med?

Ta kontakt med et av våre kontor for en hyggelig prat.

Kontakt oss